Az 5-ös számú pihenőpontnál információs táblát találunk, ami a gesztenyefáka és boronapincéket mutatja be, közben tippet is ajánl egy további kirándulóhely meglátogatására:

„Térségünk szőlőhegyein jellegzetesek a boronafalú, zsúpfedeles présházak, melyek közelében sokszor találhatók terebélyes, nagy szemű termést adó gesztenyefák. A hegység déli oldalait régebben szelídgesztenyések díszítették, amire ma már csak kisebb ligetek emlékeztetnek.

A gesztenye termését ősszel gyűjtik, főzik, sütik, önmagában fogyasztják vagy ízes ételeket, süteményeket készítenek belőle. Területünkön több idős, hatalmas koronájú gesztenyefa található, melyek korát száz évnél is többre becsülik. Egyik ilyen fa egyik évben sajnos tolvajok áldozatává esett.

Gesztenyés

A fa közelében található egykori pince még vár a felújításra. A helyi falvakban lakó családok többsége tulajdonolt egy-egy présházat a közeli szőlőhegyen, ami a saját célra termesztett szőlő feldolgozására szolgált. A régebbi pincék építőanyaga a helyben megtalálható fa és a rozsszalma volt.

Tipp: Látogass el az oszkói Hegypásztor Pincékhez vagy a petőmihályfai szőlőhegyi pincékhez is és ismerd meg a Vasi-Hegyhát présházait!”